resepi percik ikan
Bahan-bahan 5-6 orang 5-6 ekor ikan kembung 4 cawan santan Pin On Lauk Pauk Garam tu jangan banyak sangat sebab ikan tadi dah bergaram. Selalunya hanya makan ayam percik je kan.
Bahan untuk kuah percik.
. Untuk elakkan berair toskan ikan terlebih dahulu sebelum membakar. Masukkan santan pekat dan bahan perasa. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar.
Anak-anak pun lalu makan nasi kalau ada percik ni. Namun resepi yang dikongsikan adalah asli dari Kelantan dan warisan turun temurun. Sambil membakar siapkan kuah percik.
Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. 2 biji bawang putih.
Kisar bahan A dan lumur pada ikan dan perap sejam. Siang ikan dan kelarkan dibahagian kedua dua badan ikan. Bakar ikan atau ayam sampai masak.
Isinya yang lembut lepas tu dibakar dan disalutkan dengan kuah percik yang padu memang terangkat. Lumur rata bahan kisar pada ikan. Kalau rajin boleh cuba resepi ni.
Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm size 2kg. Katanya dia sangat menggemari resepi ini kerana semasa. Baru tahu nambah nasi ke tidak.
Kalau tak rajin boleh bakar ikan kembung ni guna oven je. 12 sudu besar serbuk ketumbar disangai dan dikisar halus Kisar semua bahan hingga lumat. Memang sedap kalau guna ikan selar dan terutama yang saiznya antara 220-270 gram setiap ekor.
3 biji bawang merah. Kemudian basuh dengan air bersih dan toskan airnya. Masak sampai mendidih dan pekat.
Boleh guna untuk percik ikan atau percik ayam juga. Cara Cara Memasak Resepi Ikan Percik. Terima kasih kepada Puan Hana A Razak kerana berkongsi resepi sedap ini.
Basuh bersih ikan dengan asam jawa atau perahan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir pada ikan. Tak lah goreng tiga rasa singgang gulai ikan selar atau bakar kosong. Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap.
4 ekor ikan kembung. Ikan percik kelate hok sedak sekali. Perap selama 20 minit.
Ada juga yang buat resepi ikan selar masam pedas. Tak caya cuba la try. Cara nak buat mudah sangat.
12 hiris nipis halia. Apa kata kali ni kita cuba resepi ikan percik pula. 5 biji bawang merah saiz syiling 20 sen.
Sebab resepi percik ikan kembung kali ini akan dimasak atau dibakar menggunakan arang. Resepi ini dikongsikan oleh Miya Aira dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook Resepi Kuah Percik Kelantan Warisan Mok Malaysian Food Kelantan Food Basuh ikan bersih-bersih sapu garam sikit dari kepala sampai ekor kemudian panaskan pan dan bakar ikan kembung kita. Bila bakar atas arang bau masakan lain sikit enaknya.
Kali ini kami kongsikan pula resepi ikan selar percik cara Kelantan iaitu kuah merahnya. Mehla kita buat percik ikan kembung pula. Nanti bolehlah anda cuba guna ikan selar ni.
Kisar bahan B dan masukkan dalam periuk. Ikan percikBahan BahannyaIkan Kembung 6-7 Ekor Di Bersihkan Lalu Di Panggangbawang putih 4 ulassiung bawang merah 8 ulassiung halia Jahe 1 Inci. Kisar bawang merah halia dan lada kering.
Kena cuba resepi yang dikongsikan oleh Puan Suhasnida Ismail ni. Resepi ikan percik kelantan ringkas dan sedap boleh diolah dalam pelbagai versi mengikut kreativiti tukang masak. Teksturnya pun nampak lain dari bakar guna oven.
2 ulas bawang putih. Selalu bakar ikan biasa je kan hari ini jom buat ikan percik. Jangan duk save sajo resepi tu tau.
Resepi ikan percik ini telah dikongsikan oleh Puan Afy Al Habibi melalui laman Facebook. Kisar halus cili kering bawang besar bawang putih halia dan serai. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar.
Bau asap tu yang buat kita lagi berselera nak makan. Masukkan sedikit air sahaja kerana tak nak kuah jadi cair. Masakan percik juga merupakan antara menu yang disukai setiap orang.
Lepas tu masukkan garam dan gula perang sedikit Percik Ikan Keli Makanan Ikan Bawang Merah Angkat seketika pemanggang ikan tadi lapik pinggan di bawah dan siram kuah percik ke atas ikan. Rasa isi ikan percik ni memang lain dari ayam. Bakar ikan atau ayam sampai masak.
Masukkan juga santan garam serbuk perasa dan asam keping. Kuah percik ini dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor.
All Recipes Letsmasak Recipes Cooking Recipes Cooking
Intai Dapur Kembung Percik My Mom Style Mom Style Food Style
Pin On Fishes Seafood And Vegetables
Resepi Ikan Percik Kelantan Senangnya Nak Buat Dan Sangat Sedap Ikan Digoreng Makanan Ikan Bawang Putih
Ikan Percik Merupakan Salah Satu Masakan Kelantan Yang Sangat Popular Kalau Bulan Puasa Memang Banyak Sangat Gerai Yang Menjual Ikan Perc Recipes Food Dinner
Hanieliza S Cooking Ayam Percik Memasak Resep Masakan Malaysia Masakan Malaysia
Ikan Keli Percik Memang Menyelerakan Jom Tengok Resepi Saya Nak Share Resepi Ikan Keli Percik Food Breakfast Pork
Ikan Kembung Masak Percik Resepi Cheff Kookboek
Ikan Dan Ayam Percik Cara Mama Memang Merecik Habis Resepi Resep Ayam Masakan